Skip to content Skip to footer

Zaključna konferenca Erasmus+ projekta “Opolnomočenje oviranih za aktivnosti v naravi”

EU logo

V petek, 23. februarja 2024, je v Bobrovem centru potekala zaključna konferenca uspešnega Erasmus+ projekta Opolnomočenje oviranih za aktivnosti v naravi. Koordinator projekta, Zavod Uvid Rogaška Slatina, so.p., smo projekt izpeljali skupaj z Ljudsko univerzo Rogaška Slatina in Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

Eno leto trajajoč projekt je bil zasnovan kot preplet izobraževalnih modulov in praktičnih dejavnosti za osebe z duševno in/ali telesno invalidnostjo ter njihove spremljevalce (pedagoške delavce, osebne asistente, zaposlene v Varstveno delovnem centru, družinske člane ipd.).

S projektnimi sredstvi smo Zavod Uvid kupili dve prilagojeni kolesi za osebe z invalidnostjo; še dve je kupila Občina Rogaška Slatina in nam ju predala v upravljanje. Prav kolesa so glavna projektna pridobitev – z njimi je Rogaška Slatina postala eno prvih slovenskih mest z možnostjo kolesarjenja tudi za osebe z invalidnostjo. V pretekli sezoni so po kolesarski stezi ob Bobrovem centru tako redno kolesarili uporabniki in osebni asistenti Zavoda Uvid, člani Društva Sožitje Obsotelje in Kozjansko,  varovanci Varstveno delovnega centra Šentjur, enota Šmarje pri Jelšah, člani Območnega društva invalidov Zgornje Posotelje ter učenci VIZ III. OŠ Rogaška Slatina v okviru ur športne vzgoje.

Direktorica Zavoda Uvid, Marija Zupanec, in ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, prof. Antun Zupanc, sta izrazila zadovoljstvo s projektnimi rezultati in trajnimi pridobitvami, ki jih bosta organizaciji uporabljali pri svojem nadaljnjem delovanju. Centar iz Krapinskih Toplic je izobraževalna ustanova za otroke s posebnimi potrebami, za katere so s projektnimi sredstvi v parku pred šolo postavili sodobno mobilno senzorno stezo za razvoj in krepitev senzorne integracije.

V ponedeljek, 26. februarja 2024, je bila zaključna konferenca izvedena tudi v Krapinskih Toplicah. Na obeh dogodkih so svoje vtise o projektu izrazili tudi deležniki, med drugim Maja Ivanuš, predsednica Društva Sožitje Obsotelje in Kozjansko, ter Jože Lipar, podpredsednik Društva invalidov Zgornje Posotelje.

Najbolj so se nas dotaknile besede matere enega izmed učencev v Krapinskih Toplicah. Njen sin uporablja invalidski voziček, poleg tega pa je popolnoma slep. »Kadar sem šla kolesarit, sem si zmeraj želela, da bi lahko s seboj na kolo vzela tudi sina. Zdaj končno lahko to storim.« Imamo namreč tudi kolo, s katerim je mogoče peljati osebo na invalidskem vozičku!

Ob koncu projekta se zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali. Upamo, da ste uživali prav toliko kot mi 🙂 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.