Skip to content Skip to footer
Projekt je sofinancirala
Občina Rogaška Slatina

Jaz do
sebe.
Jaz do
tebe.

Osnovni podatki o projektu

Program psihosocialne podpore in program pomoči za krepitev duševnega zdravja

Projekt je sofinancirala Občina Rogaška Slatina.

JAZ DO SEBE. JAZ DO TEBE.

oktober – november 2021

Marija Zupanec, marija.zupanec@zavod-uvid.eu

Osemtedenski jesenski projekt (oktober-november 2021) se je izvajal v Rogaški Slatini v prostorih Kulturnega centra. Namenjen je bil vsem občanom, ki se stežka spopadajo z vsakodnevnim stresom, sami s seboj in v odnosu do soljudi ter vsem tistim, ki se želijo vključiti v prostovoljske aktivnosti pomoči potrebnim. Na osmih izobraževalno-izkustvenih dogodkih se je tako zvrstilo več kot 100 občanov, ki se soočajo s stresom, so lokalni uporabniki osebne asistence, svojci oseb z ovirami, interesenti za prostovoljstvo in zaposleni iz zavoda Uvid.

Strokovne dogodke so podprli predavatelji kot so Perica Buljan iz Zagreba, Petra Greiner iz Zavoda 13 iz Maribora, Tjaša Arko iz Slovenske Filantropije iz Ljubljane, dr. Tatjana Trajkovska iz Celja,  Mojca Drofenik in Marija Zupanec iz Rogaške Slatine.

Program JAZ DO SEBE. je zajemal skrb zase, za svoje duševno zdravje, kako si lahko pomagamo sami v stresni situaciji ali stiski. Orodja pomoči za obvladovanje stresnih situacij, ki so jih udeleženci osvojili, so: skupinska meditacija, tehnike sproščanja, pravilnega dihanja in čuječnosti. Ta orodja pomoči so uporabna tako doma kot v službi, zato so udeleženci bolje pripravljeni za soočenje in reševanje življenjskih situacij in posledično na delovnem mestu in v domačem okolju uspešnejši in bolj zdravi.

Program JAZ DO TEBE. pri katerem je fokus na tem kako lahko pomagamo drugemu v stiski, je zajemal področje prostovoljstva in osebne asistence. V sodelovanju s Slovensko Filantropijo iz Ljubljane so uspešno izvedli  dvodnevno strokovno interaktivno izobraževanje za prostovoljce. Izobraževanja so se udeležili predstavniki več lokalnih društev kot so Društvo invalidov Zgornje Posotelje, Miklavževa druščina, Mladinski svet Rogaška, Hospic Celje, posamezni predstavniki šolskih ustanov ter Zavod Uvid kot glavni organizator.

Udeleženci so pridobili nova znanja in veščine, prav tako pa se je pokazal velik interes za nadaljnje sodelovanje. Usposobili smo 20 prostovoljcev. Prvi korak k uresničevanju cilja – razvijati kakovostno mrežo prostovoljstva in osebne asistence v lokalnem okolju – je bil realiziran.

Udeleženci programov JAZ DO SEBE. JAZ DO TEBE. so tako lahko pridobljeno znanje in izkušnje posredno prenesli v svoje domače in delovno okolje. Na ta način smo omogočili psihosocialno podporo velikemu številu domačinov, ki se jim je s tem izboljšala kakovost življenja in preventivno zmanjšale zdravstvene težave, ki nastajajo kot posledica stresa.

Projekt je sofinancirala Občina Rogaška Slatina.

Zdravilni dih z dr. Tatjano Trajkovski

Obiskala nas je dr. Tatjana Trajkovska iz Celja in nam v okviru programa Jaz do Sebe. predstavila zdravilni dih. Spoznali smo trebušno dihanje, ki nam pomaga ohranjati močan imunski sistem. In jogijsko dihanje, tako imenovano izmenično dihanje, kjer s pomočjo diha aktiviramo levo ali desno možgansko polovico. S tem dosežemo umiritev (desna polovica) ali pa povečanje energije (leva možganska polovica). V sklopu druženja smo torej izkusili dihalne tehnike, ki jih bomo lahko v nadaljevanju kadarkoli prakticirali sami v udobju svojega doma in poskrbeli zase, za svoje mentalno zdravje.

Zdravilni dih z Mojco Drofenik

Po obisku dr. Tatjane Trajkovske smo v okviru programa »Jaz do Sebe.« nadaljevali z raziskovanjem Zdravilnega diha in vplivom na aktivacijo parasimpatičnega živčnega sistema z učiteljico joge Mojca Drofenik iz Kovčing & Tempelj joge. Spoznali smo se z različnimi tehnikami dihanja in jih preizkusili v praksi. Vsaka od tehnik ima posebne učinke na fizičen in ostale aspekte telesa, zato redna vadba prinaša rezultate kot so: umiritev stresnih odzivov v telesu, boljši imunski sistem, pozitivni vpliv na vnetja v telesu in še veliko več.

Zavedanje telesa in zdravilni zvok z Mojco Drofenik

Z Mojco Drofenik, učiteljico joge, smo tokrat iz diha prešli na raziskovanje celotnega svojega telesa. Joga je lahko meditacija. Gib z zavedanjem nas namreč vodi do sebe in v sebe. Nežna, počasna praksa preko giba, občutkov in zavedanja, kjer smo se vseeno dodobra razmigali, nam je pomagala, da smo prisluhnili telesu, se umirili in prišli v stik sami s sabo. Na srečanju smo prepletali znanja iz joge, qi gonga, joga nidre in mišične relaksacije.

Raziskovanje telesa skozi gib z Mojco Drofenik

Po zdravilnem dihu in gibu smo v vadbo in sproščanje še dodali zvok. Z zvokom se organi energetsko napolnijo, očistijo toksinov ter sistematično obnavljajo. To pa nam prinaša vitalnost, zdravje, energijo ter dolgoživost, vse našteto skupaj pa posledično tudi mladosten videz.

Tečaj meditacije s Perico Buljan Prša

Peti četrtek v sklopu projekta »Jaz do Sebe. Jaz do Tebe.« nas je obiskala ga. Perica Buljan Prša iz Zagreba. Sama meditira že več kot 15 let in se ukvarja tudi z bioenergijo. Na srečanju smo spoznavali, kaj je meditacija in kako meditirati. Kaj nam meditacija da in zakaj ne odnehati. Odgovore na svoje izzive pogosto iščemo zunaj sebe. Na nek način smo pozabili, da so odgovori že v nas. Obračanje navznoter nas vodi do naše resnice. Vodi nas do samo spoznavanja. Do pomiritve in sproščenosti. Tečaja so se udeležili tako tisti, ki so želeli svoje znanje le obnoviti kot tisti, ki so se z meditacijo srečali prvič.

Kot je povedala Perica, se učinek skupinske vadbe potencira. In ravno to je cilj našega programa. Da ustvarimo skupino, ki se bo enkrat tedensko srečevala na skupinski meditaciji. Ta naš cilj se je uresničil, saj je nastala skupina 15 ljudi, ki se tedensko srečuje na skupinski meditaciji v Kulturnem centru, v sejni sobi v prvem nadstropju ob 19.00 uri.

Čuječnost 1. del

Izvajalka delavnice Marija Zupanec iz Zavoda Uvid Rogaška Slatini je predstavila čuječnost. Čuječnost je eden najbolj obetavnih načinov za ohranjanje in izboljšanje duševnega zdravja, učinkovito orodje za osebnostno rast in psihološko spoprijemanje s težavami. Uči nas kako »Biti v trenutku, biti tukaj in sedaj.« Ne v spominih preteklosti ali iluziji prihodnosti. S čuječnostjo smo razvijali stanje dobrega počutja, v katerem se posameznik spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost. Če smo čuječi, je stabilno tudi naše duševno zdravje, ki vpliva na to, kako ̌razmišljamo, komuniciramo, se učimo in osebnostno rastemo. Ohranjanje in krepitev duševnega zdravja je ključnega pomena za dolgo in zdravo življenje.

Čuječnost 2. del

Zbrali smo se v Kulturnem centru in nadaljevali s spoznavanjem tehnik, ki pripomorejo h krepitvi stika s seboj v sedanjem trenutku. Raziskovali smo čuječnost – zavedanje trenutka, ki je. Ozavestili smo svoj dih in svoje telo. Čuječnost je kot telesna mišica. Potrebuje vajo, da se okrepi.

Pri tem smo spoznali (a) formalne vaje (meditacije), kot so minute za dihanje, pregled telesa, preprosta prisotnost in čuječnost v gibanju, ter (b) neformalne vaje, kjer s čuječim zavedanjem opravljamo aktivnosti vsakodnevnega življenja, npr. lupljenje mandarine, umivanje zob, pogovor, vožnja avtomobila, čakanje v vrsti, hoja po mestu, vožnja z avtobusom itd. Z vsemi vajami povečujemo raven čuječega zavedanja v življenju nasploh.

Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse čuječnosti posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno in globoko izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja in višjega vrednotenja samega sebe, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti.

Pohod na Donačko goro za slepe in slabovidne ter osebe z motnjami v duševnem razvoju

V soboto 9. oktobra smo se prostovoljci iz Zavoda Uvid Rogaška Slatina skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, Planinstvom za invalidne/OPP ter delovno skupino Odločen korak podali na Donačko goro. Pot nas je vodila po dveh poteh iz Stoperc. Prva, daljša pot, nas je vodila naravnost na vrh in nato smo se spustili do Rudijevega doma pod Donačko goro, kjer so nas gluhi/naglušni tudi postregli. Druga (krajša) pot pa nas je peljala iz Stoperc do Rudijevega doma. Vključene so bile  gibalno ovirane osebe, osebe z motnjami v duševnem razvoju ter slepi in slabovidni.

 

Osebna asistenca - kako v družini s posebnimi izzivi poskrbeti zase - s Petro Greiner

12. oktobra je v Knjižnica Rogaška Slatina potekalo srečanje in pogovor s Petro Grajner, ustanoviteljico Zavod 13. Z gostjo smo spregovorili, kako pomembno je v družini z hendikepirano osebo poskrbeti zase. Le močan in stabilen posameznik lahko pomoč nudi pomoči potrebnemu. Dogodek je bil namenjen skrbnikom in svojcem ranljivih oseb. V programu smo se dotikali pogosto zahtevnih ali celo nedotakljivih tem; subtilnih področij notranjega doživljanja, ki se aktivirajo v stresnih življenjskih situacijah in stiskah. Naglasili smo predvsem skrb zase vezano na skrb za druge.V Zavodu Uvid Rogaška Slatina skrbimo za Osebno asistenco ranljivih skupin in se dnevno soočamo s temi izzivi

 

Uvodno izobraževanje za prostovoljce

V sodelovanju s slovensko vodilno organizacijo za prostovoljstvo – Slovensko Filantropijo iz Ljubljane so uspešno izvedli dvodnevno strokovno interaktivno izobraževanje. Izobraževanja so se udeležili predstavniki več lokalnih društev: Društvo invalidov Zgornje Posotelje, Miklavževa druščina, Mladinski svet Rogaška, Hospic Celje, posamezni predstavniki šolskih ustanov ter Zavod Uvid kot glavni organizator.

Usposobili smo 22 prostovoljcev, ki so uspešno opravili uvodno izobraževanje in jih vpisali v bazo prostovoljcev. Udeleženci so pridobili nova znanja in veščine, prav tako pa se je pokazal velik interes za nadaljnje sodelovanje. Prvi korak k uresničevanju cilja – razviti kakovostno mrežo prostovoljstva lokalnem okolju – je bil realiziran.