Skip to content Skip to footer

Razstava “Kolesarske sledi”

EU logo

Razstava "Kolesarske sledi" na Kongresnem trgu

Če boste v obdobju med 14. majem in 13. junijem v bližini Ljubljane, zavijte na Kongresni trg in si oglejte razstavo “Kolesarske sledi,” na katero smo zelo ponosni. Razstava je nastala v okviru projekta “Kolesarjenje za vse”, ki ga v sklopu programa IMPACT4VALUES financira Evropska unija.

Na razstavljenih fotografijah boste videli prav posebne kolesarje – takšne, ki so navadno prezrti, ki jih na slikah ni.

Ovekovečeni obrazi, na katerih so kolesarske čelade, pripadajo lokalnim kolesarjem invalidom, ki za sabo puščajo vsak svojo sled. Na fotografijah so Lea, ki tako rada kolesari, da jo je težko spraviti s kolesa; Roman, ki je po možganski kapi pristal na invalidskem vozičku in strašno rad pripoveduje vice; Štefan, ki obožuje pisanje besedil, poezije in glasbo s dobrim sporočilom; Jernej, ki ima obširno znanje o športnikih; Natalija, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje pomoč pri večini aktivnosti, a je to ne ustavi in gre strašno rada na kolo; Ladi, ki je v prometni nesreči pri 6. letih izgubil vid in je državni reprezentant v showdownu ter lanskoletni državni prvak; najstnica Jona, ki rada obiskuje tekme košarkarskega kluba Rogaška Slatina in jo na vožnje s kolesom spremlja pes Bobi; Patricija, ki ima ogromno srce in je svoji sestri Samanthi največji vzor ter Simon, ki uživa izjemno polno življenje in je naravni talent za poziranje pred fotoaparatom.

Kar vidimo, vpliva na izoblikovanje naših prepričanj

Kar vidimo, vpliva na izoblikovanje naših prepričanj. Kaj vidite vi, ko odprete zloženke o kolesarjenju ali na Facebooku spremljate oglas za naslednji kolesarski maraton? Ne spomnimo se, kdaj smo na plakatih za kolesarske dogodke nazadnje opazili kolesarja invalida. To kolesarjenje v naših mislih še bolj zacementira kot aktivnost izključno za neinvalide in kolesarje invalide dela nevidne.

Z razstavo želimo pokazati, da kolesarimo vsi in da naši kolesarji vsak zase za sabo puščajo svoje »kolesarske sledi.« Vljudno vabljeni, da se sprehodite med fotografijami in odkrijete njihove osebne zgodbe.

Za izjemne podobe se zahvaljujemo fotografoma Blažu Lahu in Maticu Javorniku.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Projektu sledite na povezavi: https://zavod-uvid.eu/kolesarjenje-za-vse/