Skip to content Skip to footer

“Kolesarjenje za vse” v Ljubljani

EU logo

Dogodek za širšo javnost v sklopu projekta "Kolesarjenje za vse"

V torek, 14. maja 2024, so sprehajalci na Kongresnem trgu naleteli na nekaj posebnega: navdušene obraze ljudi, ki so se vozili na invalidom prilagojenih kolesih, paraolimpijskega kolesarja Primoža Jeraliča, ki je z mimoidočimi delil svojo zgodbo, in fotografsko razstavo edinstvenih kolesarjev iz naših krajev – takšnih, ki so navadno prezrti, ki jih na slikah ni.

Zelo ponosni smo, da je o dogodku poročala tudi RTV Slovenija, celo na televiziji! Pri večernih poročilih ste nas lahko videli v oddaji ‘Šport’, obsežnejši članek o projektu pa so objavili na strani ‘RTV Dostopno‘. 

Ozaveščanje o inkluzivnem kolesarjenju s Primožem Jeraličem

Primož Jeralič je aktiven športnik svoje celo življenje. Brez športa si življenje težko zamišlja – pa čeprav je bil ravno šport tisti, zaradi katerega je pristal na vozičku. Kljub temu, da je izkušen smučar, je doživel smučarsko nesrečo, po kateri je postal paraplegik.

Primoža to ni ustavilo. Bilo je težko – najprej se sprijazniti s takšno diagnozo, potem živeti z njo. Trdo je delal, neprestano in vsak dan, in vedno znova se je vračal k športu. Ukvarjal se je z igranjem košarke na vozičku in z atletiko, najbolj pa ga je navdušilo kolesarjenje. Svoboda, ki ti jo lahko da kolo, je namreč nekaj posebnega.

Kolesarjenje zanj ni samo hobi, ampak nekaj več. Leta 2015 je bil šesti na svetovni lestvici parakolesarjev, in to ga je vodilo do paraolimpijskih iger v Riu. S tem je Primož postal prvi slovenski ročni kolesar, ki je nastopil na paraolimpijskih igrah.

Ampak Primož je več kot samo to. Je vodja ročnih kolesarjev v Sloveniji in velik zagovornik dostopnejšega kolesarjenja za invalide.

Ogromno nam pomeni, da je bil na dogodku z nami; da je delil svojo zgodbo, ozaveščal o inkluzivnem kolesarjenju in nam pomagal kolesarjenje narediti dostopnejše za vse.

Otvoritev razstave "Kolesarske sledi"

Na dogodku smo slavnostno otvorili razstavo “Kolesarske sledi.” Čemu takšen naslov, se sprašujete? Ker prav vsak izmed kolesarjev na razstavljenih fotografijah za sabo pušča svojo sled.

Upodobljeni so kolesarji iz lokalnega okolja ter glavna ambasadorja kampanje »Kolesarjenje za vse«, Primož Jeralič in Lena Gabršček. Lena je kapetanka slovenske reprezentance odbojke sede, za katero bomo letos navijali na paraolimpijskih igrah v Parizu, Primož pa je Slovenijo kot prvi ročni kolesar zastopal na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Primož je bil tudi glavni govorec na dogodku na Kongresnem trgu.

Testiranje prilagojenih koles

Na dogodku so mimoidoči z veseljem preizkušali nekatera prilagojena kolesa (električni tricikel, vzporedni tandem ali kolo, na katerem je mogoče peljati osebo na invalidskem vozičku). Ravno vožnja s kolesi je prinesla največ navdušenja, saj je kolesarjenje zares nekaj edinstvenega, z občutkom svobode, ki prežame telo takoj, ko sedemo na kolo in pričnemo poganjati pedala proti naslednji pustolovščini.

Če ste dogodek zamudili, nas lahko za vožnjo s prilagojenimi kolesi kontaktirate. Želimo, da nas sliši vsaka oseba z invalidnostjo, ki morda meni, da ne more kolesariti – ker ne ve, da zanjo obstajajo primerna kolesa, kolesarske steze in spremljevalci.

Do zdaj smo na kolo spravili še vsakogar.

O projektu "Kolesarjenje je za vse"

Za mnoge od nas je kolesarjenje ena najljubših aktivnosti. Samo pomislite na občutek svobode, ki prežame telo, ko sedemo na kolo in pričnemo poganjati pedala, drvimo skozi čudovito naravo, veter pa nam vihra ob telesu. S kolesom se odpravimo na pustolovščine, odložimo vsakodnevne skrbi in skrbimo za svoje telesno in duševno zdravje.

Za številne ljudi, ki zaradi določene oviranosti ne morejo uporabljati bicikla, to zveni samo kot oddaljene sanje.

Toda resnica je, da lahko kolesari prav vsak. Za kolesarjenje namreč ne potrebujemo dveh rok, niti nog ne – rabimo le takšno kolo, ki je prilagojeno zmožnostim našega telesa. In takšnih koles je veliko! Raznolika nestandardna kolesa so povsem prilagojena posamezniku in njegovim oviranostim ter zmožnostim, tako da kompenzirajo njegove primanjkljaje in namesto tega poudarijo človekove potenciale.

V Zavodu Uvid Rogaška Slatina si zadnja tri leta vztrajno prizadevamo, da bi na kolo spravili vse, ki si tega želijo. S projektom »Kolesarjenje za vse«, ki ga v okviru programa IMPACT4VALUES financira Evropska Unija, ozaveščamo o kolesarjenju za osebe z invalidnostjo in se trudimo, da lahko vsak izkusi vožnjo na prilagojenem kolesu.

Spreminjamo mišljenja, da osebe z invalidnostjo ne morejo kolesariti. Doseči želimo tudi odločevalce, ki so odgovorni za načrtovanje kolesarskih stez, javne sheme izposoje koles in kolesarske dogodke. Prepričani smo, da mora takšno planiranje vsebovati tudi osebe z invalidnostjo.

Želimo, da nas sliši vsaka oseba z invalidnostjo, ki morda meni, da ne more kolesariti – ker ne ve, da zanjo obstajajo primerna kolesa, kolesarske steze in spremljevalci. Morda tudi zato, ker na javnih slikah, v besedilih in videoposnetkih o kolesarjenju navadno ni invalidov; če že, pa samo profesionalni športniki.

Vse to želimo s projektom spremeniti in osebam z invalidnostjo omogočiti, da bodo lahko sedle na kolo in postale bolj neodvisne.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Projektu sledite na povezavi: https://zavod-uvid.eu/kolesarjenje-za-vse/