Skip to content Skip to footer

Obrazi “Kolesarjenja za vse”

EU logo

Tudi jaz kolesarim!

Marsikatera oseba z oviranostjo meni, da ne more kolesariti – ker ne ve, da zanjo obstajajo primerna kolesa, kolesarske steze in spremljevalci. Morda tudi zato, ker na javnih slikah, v besedilih in videoposnetkih o kolesarjenju navadno ni kolesarjev z oviranostmi; če že, pa samo profesionalni športniki.
 
Vzroka za pomanjkljivo zastopanost invalidov v grafičnih prikazih kolesarjenja sta dva: prezrtost kolesarjev invalidov (nanje se preprosto “pozabi”) in pomanjkanje slikovnega gradiva, ki prikazuje kolesarje invalide (v obstoječim slikovnih bazah je težko izbrskati kakšno sliko kolesarja invalida ali posebnih koles, sploh brezplačno).
 

Eden izmed projektnih ciljev je, da dosežemo večjo zastopanost oseb s telesno in/ali duševno invalidnostjo v grafičnih prikazih. S tem namenom smo ustvarili spletno bazo fotografij, ki vključujejo bolj raznolike kolesarje – zato, ker kolesarimo čisto vsi. Naj se to tudi vidi.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri nastanku spletne baze slik

 

Hvala vsem, ki prispevate k vidnosti kolesarjev invalidov – predvsem pa 𝐡𝐯𝐚𝐥𝐚 𝐯𝐬𝐞𝐦, 𝐤𝐢 𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐨𝐝𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐥𝐢 𝐩𝐫𝐢 𝐧𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐤𝐮 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐣.

Hvala “našim” kolesarjem: Lei, ki tako rada kolesari, da jo je težko spraviti s kolesa; Romanu, ki je po možganski kapi pristal na invalidskem vozičku in strašno rad pripoveduje vice; Štefanu, ki obožuje pisanje besedil, poezije in glasbo s dobrim sporočilom; Jerneju, ki ima obširno znanje o športnikih; Nataliji, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje pomoč pri večini aktivnosti, a je to ne ustavi in gre strašno rada na kolo; Ladiju, ki je v prometni nesreči pri 6. letih izgubil vid in je državni reprezentant v showdownu ter lanskoletni državni prvak; najstnici Joni, ki rada obiskuje tekme košarkarskega kluba Rogaška Slatina in jo na vožnje s kolesom spremlja pes Bobi; Patriciji, ki ima ogromno srce in je svoji sestri Samanthi največji vzor ter Simonu, ki uživa izjemno polno življenje in je naravni talent za poziranje pred fotoaparatom.

Hvala glavnima obrazoma kampanje »Kolesarjenje za vse«, Primožu Jeraliču in Leni Gabršček, ki sta se prav tako nastavljala fotoaparatom. Lena je kapetanka slovenske reprezentance odbojke sede, za katero bomo letos navijali na paraolimpijskih igrah v Parizu, Primož pa je Slovenijo kot prvi ročni kolesar zastopal na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Primož je bil tudi glavni govorec na dogodku na Kongresnem trgu.

Hvala fotografoma Blažu Lahu in Maticu Javorniku, da sta trenutke kolesarjenja tako čudovito ujela v objektiv(e).

Hvala Toper, ker so nam za fotografiranje podarili čudovite majčke. 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Projektu sledite na povezavi: https://zavod-uvid.eu/kolesarjenje-za-vse/