Skip to content Skip to footer
EU logo

Jaz kolesarim

Ste si že pogledali videoposnetek “Jaz kolesarim?” Nam je noro všeč!

Kolesarimo (lahko) vsi.

Videoposnetek je nastal v sklopu kampanje “Kolesarjenje za vse”, ki jo financira Evropska unija.

Kampanja se odziva na večplastni problem prikrajšanosti invalidov pri vključevanju v družbo, šport in zeleno mobilnost skozi kolesarjenje. Ta prikrajšanost v veliki meri izvira iz družbenih omejitev in ne iz invalidnosti same; sploh zato, ker je mogoče prepreke, izvirajoče iz invalidnosti, premestiti z izvedljivimi prilagoditvami (kolesarjenje na prilagojenih kolesih namesto na standardnih biciklih, kolesarjenje s spremljevalci in adaptacija kolesarske infrastrukture v invalidom dostopno).

Glavne družbene ovire, ki onemogočajo enakovredno sodelovanje invalidov v kolesarjenju v primerjavi z neinvalidi, so ukoreninjena diskriminacijska prepričanja družbe (»Kolesarjenje je le za zdrave ljudi«), nezavedanje invalidov samih o (z)možnosti kolesarjenja (zaradi nezadostne ozaveščenosti, redko videnih invalidov kolesarjev in pretihega zagovorništva invalidi pogosto ponotranjajo mnenje, da ne zmorejo kolesariti), prezrtost invalidov pri načrtovanju kolesarske politike na lokalni in nacionalni ravni, pomanjkljiva vključenost invalidov v kolesarske dogodke in nezastopanost invalidov kolesarjev v slikovnih, tekstovnih in video gradivih v povezavi s kolesarjenjem.

Čas je, da te ovire odpravimo in dosežemo, da bomo zares lahko kolesarili vsi.

Hvala vsem

 

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri nastanku videoposnetka.

Hvala našim kolesarjem – Romanu, Lei, Patricii in Samanthi, Štefanu in Jerneju, Ladiju in Luciji, Simonu, Joni, Nataliji in Heleni ter Zoranu.

Hvala glavnima obrazoma kampanje »Kolesarjenje za vse«, Primožu Jeraliču in Leni Gabršček, ki sta jasno povedala, da kolesarimo vsi. Lena je kapetanka slovenske reprezentance odbojke sede, za katero bomo letos navijali na paraolimpijskih igrah v Parizu, Primož pa je Slovenijo kot prvi ročni kolesar zastopal na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Primož je bil tudi glavni govorec na dogodku na Kongresnem trgu.

Hvala Blažu Lahu in Maticu Javorniku, da sta ustvarila čudovit videoposnetek.

Hvala Toper, ki je poskrbel, da je bila naša zunanja podoba med snemanjem bolj usklajena.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Projektu sledite na povezavi: https://zavod-uvid.eu/kolesarjenje-za-vse/