Slovenija

Aktivnosti za osoblje

Cilj

Stjecanje kompetencija za osoblje koje radi s osobama s invaliditetom

radi trajnog i aktivnog uključivanja osoba s invaliditetom u aktivnosti na otvorenom.

Lokacija

Rogaška Slatina, Slovenija

Organizacija

LURS & UVID

Trajanje

travanj – listopad 2023

M3
EDUKACIJA OSOBLJA O BRIGI ZA ZDRAVLJE OSOBA S INVALIDITETOM

Osobe s invaliditetom često su ograničene u sportskim aktivnostima na otvorenom zbog teškog, neprilagođenog terena ili drugih prepreka. Međutim, osoblje koje radi s invalidima, uz odgovarajuću opremu i znanje, može pomoći u prevladavanju ovih prepreka i omogućiti im da uživaju u aktivnostima na otvorenom.

Osoblje koje radi s invalidima ima važnu ulogu u poticanju sportskih aktivnosti na otvorenom i osiguravanju jednakih mogućnosti za sudjelovanje invalida. Obukom osoblja omogućavamo indirektno osobama s invaliditetom da se uključe u sportske aktivnosti i dožive prednosti aktivnosti na otvorenom koje su važne za njihovo zdravlje i dobrobit.

U 3 dijela: 

 • 25. 04. 2023

 

Rogaška Slatina

 • predavanje o o pomenu športa za fizično zdravje (fokus na osebah z oviranostjo)
 • predavanje o o pomenu športa za duševno zdravje (fokus na osebah z oviranostjo)
 • fizioterapevtska delavnica o prilagoditvah izbranih športnih aktivnosti (kolesarjenje, jahanje, sprehajanje) oviranim
 • delavnica o nudenju prve pomoči na splošno in pri izbranih športnih poškodbah
 • predavanje o psihološki podpori za nudenje osnovne psihološke podpore in motivacije osebam z oviranostjo
 • predavanje strokovnjaka o hipoterapiji
M5
EDUKACIJA OSOBLJA - "ZA ZDRAVU KAVU U PRIRODI"

Važno je da osiguramo odgovarajuće prilagodbe, pratnju i opremu osobama s invaliditetom kako bi se mogli sigurno i udobno voziti biciklom.

U tu svrhu obučavamo pratitelje (osoblje koje radi s osobama s invaliditetom, njihove obiteljske članove i volontere) kako bi pomogli osobama s invaliditetom u bicikliranju i pratili ih prema potrebi.

Pratitelji stječu odgovarajuće znanje i iskustvo u prilagođavanju bicikla i opreme, razumijevanju individualnih potreba i ograničenja osoba s invaliditetom. Moraju voditi računa o ravnoteži, koordinaciji i fleksibilnosti osoba s invaliditetom i prilagoditi se njihovom ritmu i željama.

Osim toga, vode računa o sigurnosnoj opremi i pravilima prometa te su spremni na moguće opasne situacije. U učnom modulu M3 ih obučavamo kako pružati prvu pomoć i reagirati u slučaju nesreće ili ozljede.

Praćenje osoba s invaliditetom pri bicikliranju može biti vrlo ispunjavajuće iskustvo koje pomaže poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i omogućuje im da se uključe u zajednicu.

Kolesarska steza, ki povezuje Rogaško Slatino in Podčetrtek, z začetno točko pri naravovarstvenem Bobrovem centru.

 • praktično usposabljanje spremljevalcev za varno in zabavno kolesarjenje za invalide 
 • osveščanje o inkluzivnem kolesarjenju invalidov
M6
OBRAZOVANJE OSOBLJA O INKLUZIVNOJ SKRBI ZA PRIRODU

Osoblje koje radi s osobama s invaliditetom ima važnu ulogu u poticanju održivog života i adekvatne brige za prirodu. Prilagođavanjem aktivnosti i navika koje su prijateljske prema okolišu, osoblje može pomoći invalidima smanjiti svoj ugljični otisak i poboljšati kvalitetu okoliša.

To uključuje poticanje recikliranja, ponovne upotrebe i smanjenja upotrebe plastike te korištenje javnog prijevoza ili bicikliranja kao održivih alternativa automobilima. Osoblje također može pomoći invalidima u odabiru prijateljskih prema okolišu proizvoda i životnog stila.

Osim toga, invalidima se može omogućiti uključivanje u aktivnosti poput vrtlarenja ili brige za životinje, što doprinosi očuvanju okoliša i istovremeno im omogućuje da uživaju u pozitivnom utjecaju prirode na njihovo zdravlje i dobrobit.

Obrazovanjem osoblja postižemo održive promjene u navikama invalida koje pozitivno utječu na okoliš i doprinose boljoj kvaliteti života za sve.

Listopad 2023

Centar za ponovnu uporabu u Rogaškoj Slatini

 • posjet Centru za ponovnu uporabu u Rogaškoj Slatini,
 • predavanja i radionice o održivom razvoju (upravljanje otpadom, smanjenje ugljičnog otiska i korištenje obnovljivih izvora, održiva mobilnost; kako motivirati održivost).