Hrvatska

Aktivnosti za osoblje

Cilj

Stjecanje kompetencija za osoblje koje radi s osobama s invaliditetom

radi trajnog i aktivnog uključivanja osoba s invaliditetom u aktivnosti na otvorenom.

Lokacija

Krapinske Toplice

Organizacija

COOKT

Trajanje

travanj – studeni 2023

M1
EDUKACIJA OSOBLJA ZA BRIGU O MENTALNOM ZDRAVLJU OSOBA S INVALIDITETOM

Obučavamo osoblje kako motivirati osobe s invaliditetom za očuvanje i jačanje mentalnog zdravlja, jer je ono ključno za njihovo opće blagostanje.

Modul je namijenjen usvajanju tehnika svjesnosti, meditacije i senzorne integracije te predavanju o tome kako motivirati osobe s invaliditetom za očuvanje i jačanje mentalnog zdravlja.

Svjesnost i meditacija su popularne prakse koje pomažu invalidima poboljšati njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Senzorna integracija se koristi kako bi se osobama s invaliditetom pomoglo razviti i poboljšati njihove senzomotoričke sposobnosti. Pomoću dodira, vibracija, težine, zvuka i svjetlosti poboljšava se percepcija senzornih informacija. Upotrebom ovih tehnika povećava se svjesnost vlastitog tijela, poboljšava se ravnoteža i koordinacija te se smanjuje osjetljivost na podražaje

COOKT u suradnji s Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije

14. 04. 2023

Krapinske Toplice

  • Usvajanje tehnika mindfulnessa, meditacije i senzorne integracije
  • Predavanje o tome kako motivirati osobe s invaliditetom za održavanje i jačanje mentalnog zdravlja.
M2
OSJETIM PRIRODU I SEBE SVIM ČULIMA

Senzorna integracija je proces kojim tijelo prima, organizira i interpretira senzorne informacije iz okoline. Taj proces je izuzetno važan za ljude s invaliditetom koji imaju poteškoće u obradi senzornih informacija – kod njih informacije iz okoline uzrokuju preosjetljivost, hiperaktivnost ili smanjeno opažanje. Senzorna integracija ključna je za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti, uspostavljanje društvenih veza i poboljšanje opće kvalitete života.

Prednosti senzorne integracije za osobe s određenim tipovima invaliditeta su brojne. Između ostalog, poboljšava sposobnosti upravljanja motorikom, pažnje, učenja, pamćenja i koncentracije. Pomaže u razvijanju samopouzdanja, smanjuje stres i tjeskobu te poboljšava opće raspoloženje.

Senzorni park je poseban prostor namijenjen senzornoj integraciji. Sadrži različite elemente, poput ljuljački, penjačkih zidova, trampolina, ljuljački i drugih senzornih igračaka. Ti predmeti predstavljaju senzorne izazove koji potiču razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti te poboljšavaju opažanje i obradu senzornih informacija.

U senzornom parku osobe s posebnim potrebama mogu uživati u sigurnom i poticajnom okruženju koje omogućuje razvoj njihovih sposobnosti. Istovremeno, educiramo se o boravku u prirodi u skladu s održivim ponašanjem.

COOKT

Lipanj 2023

Krapinske Toplice

  • organizirano druženje u prirodi s edukacijom
  • o boravku u skladu s zaštitom prirode,
  • radionica u senzornom parku – upoznavanje važnosti senzornih pomagala (s naglaskom na značaju za osobe s invaliditetom),
  • praktično isprobavanje senzornih pomagala i prezentacija kako pomoći osobama s invaliditetom u senzornom parku i aktivirati ih za iskorištavanje punog potencijala.

Sredstvima projekta bit će obavljena kupnja pomagala za senzorni park.

M4
PRIMJERI DOBRE PRAKSE KORIŠTENJA ČULOVA

Kreativne likovne radionice i kazališne predstave su izvrsni načini za izražavanje, jačanje kreativnosti i razvoj motoričkih sposobnosti kod osoba s invaliditetom.

Kreativne radionice i kazališne predstave također omogućuju bolje razumijevanje svijeta oko nas. Osobe s invaliditetom često su isključene iz društvenih aktivnosti i kulturnih događanja, što dovodi do izolacije i usamljenosti. Ovom vrstom aktivnosti osobe s invaliditetom mogu se uključiti u kulturna događanja, razvijati svoje interese, upoznavati nove ljude, poboljšavati društvene vještine, poticati komunikaciju i jačati samopouzdanje.

Likovno izražavanje i kazalište također mogu biti terapijske aktivnosti koje pomažu osobama s invaliditetom u prevladavanju stresa, tjeskobe i depresije.

COOKT

Studeni 2023

Krapinske Toplice

  • Prezentacija kreativnih umjetničkih radova (likovnih i drugih) i kazališna predstava “U potrazi za srećom” učenika COOKT-a.