Hrvatska

Aktivnosti za osobe s invaliditetom

Cilj

Inkluzija osoba s tjelesnim i/ili mentalnim invaliditetom

u društveno i prirodno okruženje putem novih aktivnosti u kojima još ne sudjeluju.

Lokacija

Krapinske Toplice, Hrvatska

Organizacija

COOKT

Trajanje

maj – oktober 2023

M1
SKRB ZA MENTALNO ZDRAVLJE

Očuvanje i jačanje mentalnog zdravlja ključno je za osobe s tjelesnim i/ili mentalnim invaliditetom, jer se često suočavaju s dodatnim izazovima i preprekama u postizanju svojih ciljeva i ispunjavanju svojih potreba. Izloženiji su stresu, tjeskobi i depresiji te mogu imati problema s društvenim isključenjem, usamljenošću i nejednakostima, što negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Stoga je važno da osobe s invaliditetom imaju odgovarajuću podršku u očuvanju i jačanju svog mentalnog zdravlja. Ta podrška mora biti prilagođena njihovim individualnim potrebama i sposobnostima te uzeti u obzir njihove specifične izazove.

Radionice su usmjerene prvenstveno na mlade odrasle s posebnim potrebama (s poremećajima u mentalnom razvoju, s nedostacima na pojedinim područjima učenja, s autističkim poremećajima, s emocionalnim i ponašajnim poremećajima…).

COOKT u suradnji s Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije

Travanj 2023

Krapinske Toplice

Radionice čiji su fokus sljedeće tehnike:

  • Terapijske slikovnice: pomažu u opuštanju i smanjenju anksioznosti. Za osobe s vizualnim oštećenjem slikovnice mogu sadržavati opise i podsjetnike za razumijevanje što se događa na slici.
  • Tehnike svjesnosti: usredotočuju se na svjesnost trenutka i prihvaćanje vlastitih osjećaja te pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti.
  • Duboko disanje: pomaže u opuštanju i smanjenju stresa.
  • Higijena misli: usredotočuje se na prepoznavanje negativnih misli i načina kako ih pretvoriti u pozitivnije misli. To može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije.
  • Vođene vizualizacije: pomažu u opuštanju i smanjenju anksioznosti. Za osobe s vizualnim oštećenjem mogu se koristiti prilagođene tehnike poput opisa vizualnih slika ili upotrebe drugih osjetila poput sluha ili dodira.
  • Zahvalnost: usredotočuje se na prepoznavanje stvari u životu za koje smo zahvalni. To pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.
  • Empatija: srž je razumijevanje i suosjećanje prema drugim ljudima. To pomaže u smanjenju osjećaja usamljenosti i povećanju osjećaja povezanosti s drugima
M2
PRIRODU I SEBI OSJEĆAM SA SVIM OSJETILIMA

Senzorna integracija je sposobnost mozga da spoji različite senzorne informacije koje primaju iz okoline i koristi ih za formiranje smislenih i usklađenih odgovora. Senzorni park je dizajniran da potakne senzornu integraciju različitim senzornim iskustvima kao što su dodir, sluh, vid, miris i okus.

Senzorni parkovi su korisni za osobe s određenim invaliditetom, jer pomažu u razvoju senzorne integracije koja poboljšava njihove motoričke i kognitivne sposobnosti te sposobnost upravljanja osjećajima i ponašanjem.

Razvijamo i provodimo radionice u senzornom parku za osobe s posebnim potrebama, pri čemu je važno uzeti u obzir individualne potrebe i sposobnosti sudionika te prilagoditi senzorna iskustva prema njihovim potrebama. To uključuje upotrebu prilagođenih senzornih materijala, prilagođeno osvjetljenje, zvuk i temperaturu te upotrebu prilagođenih senzornih aktivnosti.

COOKT

Lipanj – prosinac 2023

Krapinske Toplice

Aktivacija svih osjetila u senzoričkom parku kako bi se potaknulo osjećanje, percepciju i upoznavanje sebe i prirode.

COOKT će u okviru ovog modula nabaviti senzoričke pomagala za senzorički park. Ova pomagala će biti trajno korištena i nakon završetka projekta.

M4
Uključivanje u društvo putem aktivnosti u prirodi

Razvijamo i provodimo aktivnosti kretanja u prirodi koje su vrlo korisne za osobe s invaliditetom (doprinosi poboljšanju njihovog tjelesnog i mentalnog zdravlja te općeg stanja). U radionicama provodimo planinarenje, nordijsko hodanje i terapijsko jahanje.

Planinarenje je jedna od najdostupnijih aktivnosti u prirodi za osobe s posebnim potrebama jer staze možemo prilagoditi njihovim sposobnostima. Početne staze su ravne i bez prepreka, postupno uvodimo manje izazove kao što su strmiji usponi i neravni tereni. Tijekom planinarenja osobe se kreću svojim tempom, pa je to odlična aktivnost za razvijanje tjelesne izdržljivosti i jačanje mišića.

Nordijsko hodanje je popularna aktivnost kretanja u prirodi koja uključuje upotrebu posebnih štapova koji omogućuju bolju kontrolu i raspodjelu tjelesne težine. Nordijsko hodanje je odlično za jačanje srca i krvnih žila, poboljšanje tjelesne izdržljivosti i jačanje mišića. Također poboljšava ravnotežu i koordinaciju.

Terapijsko jahanje namijenjeno je osobama s posebnim potrebama koje imaju problema s kretanjem ili osjetilima. Jahanjem na konju osoba se bolje poveže s prirodom i razvija bolji osjećaj za ritam i ravnotežu. Tijekom jahanja koriste se različite terapijske tehnike koje pomažu poboljšati mišićni tonus, koordinaciju i druge motoričke sposobnosti.

COOKT (učitelj tjelesnog i zdravstvenog odgoja i kvalificirano osoblje za aktivnosti s osobama s invaliditetom u suradnji s Kineziološkim fakultetom i Centrom Ritam s konjem Stubičke Toplice)

2 puta, rujan 2023

Krapinske Toplice

Aktivnosti kretanja u prirodi za osobe s invaliditetom:

  • pješačenje,
  • nordijsko hodanje i
  • terapijsko jahanje.