Slovenija

Aktivnosti za osobe s invaliditetom

Cilj

Inkluzija osoba s tjelesnim i/ili mentalnim invaliditetom

u društveno i prirodno okruženje putem novih aktivnosti u kojima još ne sudjeluju.

Lokacija

Rogaška Slatina, Slovenija

Organizacija

LURS & UVID

Trajanje

svibanj – listopad 2023

M3
FIZIČKA ZDRAVSTVENA SKRB

Važan dio brige o našem tjelesnom zdravlju je održavanje aktivnog načina života koji nam pomaže ojačati tijelo. Osobe s invaliditetom su najmanje tjelesno aktivna skupina, što čini još važnijim omogućiti im i potaknuti ih da sudjeluju u sportskim aktivnostima.

Kroz motivacijske i interaktivne radionice pomažemo osobama s tjelesnim i/ili mentalnim invaliditetom da otkriju važnost tjelesne aktivnosti za svoje blagostanje. Obučavamo ih u prvoj pomoći i samopomoći, s naglaskom na sportske ozljede, kako bi se osjećali sigurnije i bezbrižnije tijekom sudjelovanja u sportu. Uz pomoć fizioterapeuta, uče ispravan način vježbanja prilagođen njihovim tjelesnim i mentalnim ograničenjima. Uče o hipoterapiji u lokalnom jahaćem klubu.

U 3 dijela:

  • 25. 04. 2023

Rogaška Slatina

  • motivacijska radionica na kojoj će osobe s invaliditetom otkriti važnost tjelesne aktivnosti za svoje mentalno i fizičko zdravlje
  • radionica prve pomoći i samopomoći, s naglaskom na sportske ozljede
  • radionica fizioterapije o ispravnom vježbanju i jačanju tijela (prilagođena različitim podskupinama ciljane skupine – mentalni invaliditeti, tjelesni invaliditeti)
  • radionica hipoterapije u lokalnom jahaćem klubu
M5
"ZDRAVA KAVA U PRIRODI"

Vožnja biciklom je oblikom sportske aktivnosti koja donosi mnoge koristi ljudima s invaliditetom.

Redovita tjelesna aktivnost poboljšava kardiovaskularno zdravlje, tjelesnu snagu i izdržljivost, i smanjuje rizik od različitih zdravstvenih problema.

Osim toga, vožnja biciklom doprinosi poboljšanju samopoštovanja i samopouzdanja ljudi s invaliditetom, jer im omogućuje da se osjećaju neovisnije i samouvjerenije u savladavanju prepreka.

Vožnja biciklom je također društvena aktivnost koja omogućuje ljudima s invaliditetom da se povežu s drugima i postanu dio zajednice.

Sredstvima iz projekta kupuju se 2 prilagođena bicikla za osobe s invaliditetom. Općina Rogaška Slatina sudjeluje s novcem za kupnju još 2 prilagođena bicikla. Organiziramo biciklističke događaje za osobe s invaliditetom na tim prilagođenim biciklima, duž prekrasne biciklističke staze u srcu netaknute prirode između dvaju velikih turističkih centara, Rogaške Slatine i Podčetrtka.

Svibanj – Rujan 2023.

Staza za bicikliranje koja povezuje Rogašku Slatinu i Podčetrtek, sa startnom točkom u centru za zaštitu prirode Bobrov center.

  • bicikliranje stazom na prilagođenim biciklima sa obučenim pratiteljima,
  • podizanje svijesti među osobama s invaliditetom i općom javnošću o važnosti aktivnosti na otvorenom (s naglaskom na biciklizam) za osobe s invaliditetom.

Iz sredstava projekta, UVID će kupiti 2 prilagođena bicikla za osobe s invaliditetom.

M6
"UKLJUČIVA SKRB ZA PRIRODU"

Briga za prirodu i usvajanje održivog načina života važni su za sve nas jer nam omogućuju bolji život danas i u budućnosti.

Važno je uključiti osobe s invaliditetom u održivi pokret i razmotriti njihove potrebe u razvoju održivih rješenja. To će osigurati da osobe s invaliditetom imaju jednake mogućnosti i mogu doprinijeti održivijem svijetu.

Također je potrebno osigurati osobama s invaliditetom pristup javnom prijevozu koji koristi ekološki prihvatljive izvore energije, kao i pristup informacijama i obrazovanju o održivom životu koji su prilagođeni njihovim potrebama.

Posjet Centru za ponovnu uporabu vrlo je edukativan i koristan za osobe s invaliditetom jer im omogućuje razumijevanje važnosti brige za prirodu i učenje o održivom načinu života. Upoznajemo ih s različitim načinima recikliranja i ponovne uporabe proizvoda i učimo ih kako mogu doprinijeti smanjenju otpada i zaštiti okoliša.

Listopad 2023

Centar za ponovnu uporabu Rogaška Slatina

  • posjet centru za ponovnu upotrebu s radionicom o recikliranju otpada i radionicom o održivoj mobilnosti