Hrvaška

Aktivnosti za osebe z oviranostjo

Cilj

vključevanje oseb s telesno in/ali duševno oviranostjo

v socialno in naravno okolje z novimi aktivnostmi, ki jih še ne prakticirajo.

Lokacija

Krapinske Toplice, Hrvaška

Izvajalec

COOKT

Čas izvedbe

maj – oktober 2023

M1
SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE

Ohranjanje in krepitev duševnega zdravja sta ključna za osebe s telesno in/ali duševno invalidnostjo, saj so pogosto soočeni z dodatnimi izzivi in ovirami pri doseganju svojih ciljev in izpolnjevanju svojih potreb. Bolj so izpostavljeni stresu, tesnobi in depresiji ter lahko imajo težave s socialno izključenostjo, osamljenostjo in neenakopravnostjo, kar negativno vpliva na njihovo duševno zdravje.

Zato je pomembno, da imajo osebe z oviranostjo ustrezno podporo pri ohranjanju in krepitev svojega duševnega zdravja. Ta podpora mora biti prilagojena njihovim individualnim potrebam in sposobnostim ter upoštevati njihove specifične izzive.

Delavnice se osredotočajo predvsem na mlade odrasle s posebnimi potrebami (z motnjami v duševnem razvoju, s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, z avtističnimi motnjami, s čustvenimi in vedenjskimi motnjami …).

COOKT v sodelovanju z Društvom psihologov
Krapinsko-zagorske županije

Krapinske Toplice

Delavnice, v osrčju katerih so sledeče tehnike:

 • Terapevtske slikanice: pomagajo pri sprostitvi in zmanjševanju tesnobe. Pri osebah z vizualnimi ovirami lahko slikanice vsebujejo opise in opomnike za razumevanje, kaj se dogaja na sliki.

 • Tehnike čuječnosti: osredotočajo se na zavedanje trenutka in sprejemanje svojih občutkov ter pomagajo pri zmanjševanju stresa in tesnobe.

 • Globoko dihanje: pomaga pri sprostitvi in zmanjševanju stresa. 

 • Higiena misli: osredotoča se na zavedanje negativnih misli in načinov, kako jih spremeniti v bolj pozitivne misli. To lahko pomaga pri zmanjševanju tesnobe in depresije.

 • Vodene vizualizacije:  pomagajo pri sprostitvi in zmanjševanju tesnobe. Pri osebah z vizualnimi ovirami se lahko uporabljajo prilagojene tehnike, kot so opisi vizualnih podob ali uporaba drugih čutil, kot so slušni ali otipni podatki.

 • Hvaležnost: fokusira se na prepoznavanje stvari v svojem življenju, za katere smo hvaležni. To pomaga pri zmanjševanju stresa in tesnobe.

 • Empatija: bistvo so razumevanje in sočutje do drugih ljudi. To pomaga pri zmanjševanju občutkov osamljenosti in povečanju občutka povezanosti z drugimi.

M2
NARAVO IN SEBE ČUTIM Z VSEMI ČUTILI

Senzorna integracija je sposobnost možganov, da združijo različne čutne informacije, ki jih prejmejo iz okolja, in jih uporabijo za oblikovanje smiselnih in usklajenih odzivov. Senzorični park je zasnovan tako, da spodbuja senzorno integracijo z različnimi senzoričnimi izkušnjami, kot so dotik, sluh, vid, vonj in okus.

Senzorični parki so koristni za osebe z določenimi invalidnosmi, saj pomagajo pri razvoju senzorne integracije, kar izboljša njihove motorične in kognitivne sposobnosti ter sposobnost obvladovanja občutkov in vedenja. 

Razvijamo in izvajamo delavnice v senzoričnem parku za osebe s posebnimi potrebami, pri čemer je pomembno upoštevati individualne potrebe in sposobnosti udeležencev ter prilagoditi senzorične izkušnje glede na njihove potrebe. To vključuje uporabo prilagojenih senzoričnih materialov, prilagojeno svetlobo, zvok in temperaturo ter uporabo prilagojenih senzoričnih aktivnosti. 

COOKT

Junij – december 2023

Krapinske Toplice

 • aktivacija vseh čutil v senzoričnem parku za spodbujanje k občutenju, zaznavanju in spoznavanju samega sebe ter narave.

COOKT bo v okviru tega modula nakupil senzorične pripomočke za senzorični park. Ti pripomočki bodo trajno rabljeni tudi po koncu projekta.

M4
VKLJUČEVANJE V DRUŽBO Z AKTIVNOSTMI V NARAVI

Razvijamo in uvajamo aktivnosti gibanja v naravi, ki so zelo koristne za osebe z oviranostjo (prispevajo k izboljšanju njihovega telesnega in duševnega zdravja ter splošnega počutja). V delavnicah izvajamo pohodništvo, nordijsko hojo in terapevtsko jahanje. 

Pohodništvo je ena najbolj dostopnih aktivnosti v naravi za osebe s posebnimi potrebami, saj lahko poti prilagodimo njihovim sposobnostim. Začetne poti so ravne in brez ovir, postopoma pa uvajamo manjše izzive, kot so strmejši vzponi in neravni tereni. Med pohodništvom se osebe gibajo v svojem tempu, zato je to odlična dejavnost za razvijanje telesne vzdržljivosti in krepitev mišic.

Nordijska hoja je priljubljena aktivnost gibanja v naravi, ki vključuje uporabo posebnih palic, ki omogočajo boljšo kontrolo in razdelitev telesne teže. Nordijska hoja je odlična za krepitev srca in ožilja, izboljšanje telesne vzdržljivosti in krepitev mišic. Izboljša tudi ravnotežje in koordinacijo.

Terapevtsko jahanje je namenjeno osebam s posebnimi potrebami, ki imajo težave z gibanjem ali čutenjem. Z jahanjem na konju se oseba bolje poveže z naravo in razvije boljši občutek za ritem in ravnotežje. Med jahanjem se uporabljajo različne terapevtske tehnike, ki pomagajo izboljšati mišični tonus, koordinacijo in druge motorične sposobnosti.

COOKT (učitelj športne in zdravstvene vzgoje in usposobljeno osebje iz
aktivnosti za osebje s sodelovanjem s Kineziološko fakulteto in Centrom Ritam s konjem Stubičke Toplice)

2x, september 2023

Krapinske Toplice

Aktivnosti gibanja v naravi za ovirane:

 • pohodništvo,
 • nordijska hoja in
 • terapevtsko jahanje.